недеља, 11. новембар 2018.




Мини мафин гибанице


Када немате времена за прављење наопаке гибанице за доручак, ово је одлична замена. Можете да је спремите ујутру и тако да ћете имати врућ доручак. Потребно је само да се потрудите да устанете пола сата пре укућана.

Иако ове мафин гибанице чешће правим са белим корама, у њих обавезно додајем семенке, као што су лан, сунцокрет, сусам, голица, ким... На тај начин их обогатим здравим мастима и влакнима, а уместо уља стављам истопљен путер.

Састојци (за 12 комада)

1/2 кора за питу
3 јајета
1 чаша киселе павлаке
50 г отопљеног путера
2 кришке домаћег сира
семенке по избору (ја обавезно ставим 2 кашике млевеног лана)

Време припреме: 30 минута

Припрема

У посуду за мешење ставити јаја, ручно их умутити, па додати павлаку. Промешати да смеса постане хомогена, па сипати отопљен путер, измрвљен сир и семенке.

 У добијену смесу нацепкати коре као за наопаку гибаницу и све добро промешати. 


Распоредити у калуп за пројице или мафине и пећи 20-ак минута на 200 С, док не добију златно-смеђу боју.
   





 Гибанице ће савршено нарасти и бити шупљикаве због јаја, а сочне и мирисне од 
путера и сира. Када их извадите из рерне оставите их да се прохладе у плеху па их онда вадите. Ја обично немам пробледм да их извадим из калупа, јер су довољно масне да се не залепе. За разлику од гибанице, не морају да се окрећу наопако, па то скраћује време припреме  и зато су идеалне да се праве за доручак и једу свеже, мада су одличне и 
кад преноће.
 

Напомена 

Ланено семе је одличан извор засићених масних киселина и један од најбољих биљних извора омега-3 масних киселина. Оно што је битно у конзумацији ланеног семена јесте да је најбоље конзумирати га млевеног, јер је због своје јаке опне тешко сварљиво, посебно ако се добро не сажваће. Пожељно је самлети га непосредно пре употребе, јер оксидише, мада га можете самлети и раније и чувати у добро затвореној теглици.






Нема коментара:

Постави коментар