понедељак, 29. октобар 2018.

Мусака од карфиола и белог меса

Мусака од карфиола и белог меса

Не морам да вам говорим колико су сви купуси здрави! Карфиол, броколи, бели купус, црвени купус, келераба, кељ, прокељ, итд. требало би да су врло често заступљени на трпези. Идеално би било да уз припрему меса уместо кромпира и пиринча, користите управо купусе, али и друго поврће са нижим гликемијским индексом. Варијанте су бесконачне и све је ствар укуса! Ја сам се већ одвикла од тога да уз месо спремам кромпир, а ако некад и спремим, онда је он резервисан за децу. Њима треба више угљених хидрата него нама одраслима. То су уједно и основе хроно и ЛЦХФ исхране, али овај рецепт није у потпуности у складу са тим исхранама. Он је створен управо у жељи да деци приближи карфиол, ако га не воле. 

Састојци

1 велика или 2 мање главице карфиола
1 пилећа прса 
1 велика главица црног лука
70 г путера
2 кашике брашна
600 мл млека
2 кашике киселе павлаке
со, бибер, мајчина душица

Припрема

У тигањ на средњу ватру ставити око 30г путера, додати ситно исецкан црни лук и поклопити. Бело месо очистити од коже и кости, па исецкати на ситне коцкице. Ја то радим уместо млевења, јер мање судова запрљам. Може и бело млевено месо. Ставити месо у продинстан лук и зачинити сољу, бибером и мајчином душицом. 

Док се месо динста, очистити карфиол, раставити на ситне цветове и опрати.
Искључити ринглу на којој се динста месо, па припремити бешамел сос у мањој шерпици. На јачу ватру ставти коцку од око 40г путера, када се истопи додати брашно, брзо промешати, јер не сме да загори и промени боју и сипати млеко. По правилу би требало вруће, али ја увек због брзине сипам хладно и увек ми успе. Мешати жицом док се не згусне. Посолити и додати 2 кашике павлаке. Добро промешати. За ову мусаку намерно правим гушћи бешамел, јер карфиол и месо отпусте воду у току печења. Ређати у ватросталну или неку другу посуду у којој правите мусаку ред карфиола, фил од белог меса, опет карфиол, па прелити бешамелом. Пећи поклопљено на 200 С 45 минута, па пред крај отклопити и појачати на 250 С да се запече и испари вишак течности.





Напомене

Ако мислите да ваша деца неће јести карфиол ни у овом облику, ставите на дно посуде уместо карфиола кромпир исечен на колутове као за класичну мусаку. Тако ћете имати ручак 2 у 1. Ако не комбинујете месо и млеко из религиозних или здравствених разлога, онда мусаку прелијте, уместо бешамелом, јајима као класичну мусаку. Онда је то прави хроно рецепт. У бешамел можете ставити и пармезан уместо павлаке, одлична је комбинација, проверено!

Нема коментара:

Постави коментар