субота, 27. октобар 2018.

Kуглоф

Куглоф

Купила сам у Линди нови калуп за куглоф и то у розе боји! Иако већ имам један, нисам могла да му одолим! И првом приликом сам направила куглоф по старом рецепту, али у новом калупу, па зато није довољно висок и требало би да повећам мере следећи пут. Да не причам о томе да смо га појели за дан и да сам једва успела да га усликам. 


Састојци

125 г путера
190 г браон шећера од шећерне трске (у оригиналном рецепту стоји шећер у праху)
2 велика јајета
160 мл јогурта
80 мл киселе павлаке
280 г црног брашна Т850 или белог пшеничног Т400
2 кашичице прашка за пециво
1/2 шољице органског или неког другог квалитетног какао праха 
кашичица (или више њих) рума
корица органског лимуна
ванила екстрат или ванилин шећер

Припрема

Сви састојци би требало да пре мућења буду собне температуре, а што се саме припреме тиче, имате два начина. 




У оригиналном рецепту муте се путер и шећер 10 минута, па се наизменично додају суви и  мокри састојци, сем какаа, рума, ваниле и лимуна.( Мокри састојци су помешани јогурт и павлака, а суви просејано брашно са прашком за пециво. )Остали састојци се додају када се смеса подели на пола. Друга варијанта је она класична у припреми бисквита. Прво мутимо шећер и јаја, онда додамо отопљен путер, јогурт и киселу павлаку и на крају брашно помешано са прашком за пециво. Поделимо смесу на два дела. У један додамо кору лимуна и ванилу, у други какао и рум.


Калуп намастимо путером и смесу сипамо наизменично или како год желимо да буде прошарано. Штапићем за ражњић или дршком кашике прођемо по смеси да се прошара и добије такозвани мраморни ефекат. Поравнамо тесто одозго и печемо на 150-170 С, у зависности од јачине рерне, 45 минута до сат времена.


 Пробамо чачкалицом да ли је куглоф печен. Када га извадимо из рерне, оставимо да се кратко прохлади и преврнемо калуп на тацну. Требало би да куглоф без проблема испадне из калупа.



Можете га прелити глазуром од беле или црне чоколаде, посути шећером у праху, а можете га и оставити "голог". У њега можете додати сецкане орахе, бадеме, лешнике, чоколаду, суво воће, али овај куглоф је сочан и укусан и без свега тога. Савршен је уз кафу и чај, а најлепши кад одстоји дан-два. Коме одстоји свака му част!


Да ли сте знали?

На свету је због климатских промена све мање какао дрвета, па се самим тим, процењује да ће га нестати са лица земље. Да би се произвела чоколада плод какаа мора да прође дуг процес зрења, сушења, пробирања какао зрна, а затим издвајања какао путера и млевење зрна у какао прах. Зашто помињем органски какао? Зато што ми је дуго требало да пронађем прави укус какаа, који подсећа на најквалитетније чоколаде. Сваки какао из продавнице, сем "С" какао праха сам бацила, јер је укус био такав да ми поквари колаче. Онда сам пре неколико година почела да купујем само органски какао у продавницама здраве хране или где год бих га нашла и ниједном се нисам покајала. Какао је јако здрава намирница, а зато што деци правим чоколадно млеко, уместо да га купујем, битно ми је да је квалитетан. Који какао ви користите? 


Нема коментара:

Постави коментар