среда, 24. октобар 2018.

Зимска лимунада

Да ли се са имунитетом рађамо или га стичемо? Шта год да је истина, а вероватно је негде између, стално нам пуне главу тиме да треба да га јачамо, те којим суплементима и намирницама. Најновији слоган је ових дана изашао за лимун, а чињеница је да након прехлада лекари често преписују суплементе и витамин Ц! Како нисам присталица синтетичких "подизача имунитета", а суплементе нисам пила чак ни у трудноћи, волим с времена на време да смућкам неки здрав напитак, па да га сви породично конзумирамо. Преко лета ми је омиљена лимунада са мохито наном, а у току зиме са ђумбиром. Добра страна ове лимунаде је што можете да је саставите унапред за неколико наредних дана и држите у затвореној теглици у фрижидеру. Правите је по потреби, а не постоји тачан рецепт, јер укус прилагођавате својим афинитетима.

Састојци (у загради су мере моје лимунаде*)

-Корен ђумбира (од 10-ак цм дужине)
-Багремов мед (150г)
-Лимун (2 комада)
-Цејлонски цимет (2 кашичице)


Припрема

Oљуштите и урендајте ђумбир на ситно ренде на тањирић. Лакше ће ићи ако је баш свеж, а ако није имаће само мало више влакана која остану, али успећете у сваком случају. Преспите га у теглицу у којој ће стајати напитак и додајте мед, цимет и на крају исцеђен лимун. Кад измешате састојке концетрована лимунада ће бити ретка. Пијете је тако што у чашу сипате 2-3 кашике овог сирупа и прелијете водом. Ако вам сметају комадићи ђумбира, процедите сируп пре прављења лимунаде. Можете је пити и ујутру пре доручка са млаком водом. Добра је и за варење и за имунитет! 
*Лимунада је по овим мерама прилично љута због количине ђумбира, па ако вам то смета, прилагодите количину осталих састојака.


Напомена

 И ђумбир и цимет греју организам, па су одлични за предстојеће хладне дане. Ипак, имајте у виду да чаробни напитак за јак имунитет не постоји! Ако су све болести психосоматске, као што је сматрао Владета Јеротић, онда ће нам бити јасно да је најбољи "подизач имунитета" ЉУБАВ. Позитивне мисли (продуховљење) и што здравији физички живот (редовна, правилна исхрана, добар сан и физичка активност) се подразумевају!




Нема коментара:

Постави коментар